maanantai 18. huhtikuuta 2011

Viherpiriste

Ajattelin kirjoittaa reseptin tekemästäni viherpirtelöstä. Maku oli todella piristävä. Pirtelössä oli piristävää vuorenkilpeä, hunajanauriin naatteja ja taivaallisen makuinen luomu mango. Näille jokaiselle ruoka-aineelle on oma hauska tarinansa. Vuorenkilven hankin naatalista, ihanan ihmisen pihalta luvan kanssa. Nauriinnaatit on saatu Turun torilta ilmaiseksi, välillä ostan viljelijältä ihanaa villirucolaa tai pinaattia tai jotain muuta ihania vihreitä salaatteja. Luomumango on ostettu luomuruokapiirin kautta Helsingissä käydessäni. Samalla reissulla tapasin ihania ystäviäni, tutustuin uusiin ihaniin ihmisiin ja sain maistaan uusia makuelämyksiä raakaravinnon merkeissä ja innostusta kokeilemaan uusia makuelämyksiä. Seuraavana hiukan tietoa vuorenkilvestä.

Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia) on uusi kasvi, jota en ole aikaisemmin käyttänyt ravintona. Vuorenkilven sanotaan olevan lievästi piristävä, suorituskykyä parantava ja rasvaa polttavaa. Nämä ominaisuudet ovat parhaiten fermentoituneilla lehdillä. Luonnossa fermentoituminen tapahtuu talven aikana. Tällöin ne lehdet ovat ruskeita ja niitä löytyy vihreiden lehtien alta. Fermentoitumisprosessissa voidaan myös käyttää tuoreita lehtiä.

  


Viherpiriste
(annoskoko yhdelle)

1 luomumango kuorineen (siemen pois)
 Puolinippua hunajanauriinnaatteja
2 vuorenkilven lehteä
(vettä tarpeen mukaan)

Laitoin kaikki aineet tehosekoittimeen. Itse en käyttänyt vettä, vaan painoin tehosekoittimeni (Rhino Blender) sauvalla kohti tehosekoittimen terää. Pirtelöstä tuli lusikalla syötävä puuromainen seos. Vedellä laimenettuna siitä olisi saanut juoksevampaa ja juotavassa muodossa olevaa.


Makutuomarina toimi itseni lisäksi rakkaani. Rakkaani kertoi maun olevan pirteä ja makea. Makeus tulee kypsästä mangosta.

Ihanaa hetkeä viherpiristeen kanssa.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

Ei kommentteja: