lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kevättä rinnassa

Kevään aikana hulluus lisääntyy. Luonnossa lisääntyvä valo saa hormonit hyrräämään ja vilkuilemaan pilke silmäkulmassa kumppania tai kenties tulevaa kumppania. Kevät on syntymisen, luovuuden ja positiivisen hulluuden aikaa. Tänään olin ulkona kävelemässä kauniissa kallioisessa maastossa yhdessä ihanuuden kanssa, vastakkaisen sukupuolen kanssa. Elämä on tätä hetkeä varten. Hetken kauneus rakkaudessa saa meidät säteilemään onnesta. Hulluinta elämässä on rakastaa täysillä ilman ehtoja, ilman odotuksia toisesta.

Kävely lenkillä hulluuteni pääsi vauhtiin ja maistelin tuoretta pakurikääpää sellaisenaan. Maultaan mielestäni tuore pakurikääpä on hiukan huumaavan sienimäinen ja mielen saa vaeltelemaan kauniissa maisemissa kauneuden ihannointiin. Luonto on uskomattoman elinvoimainen keväällä. Lintujen kuhertelu saa kaipuun rakkauden syliin. Uppoutua syleilyyn, istua käsikkäin kalliolla ja antaa ajatusten kuljettaa kohti valoa ja rakkautta kohden. Keväällä elämä alkaa uudestaan.



Kevään ensinmäiset leskenlehdet päätyvät suuhun sellaisenaan, ne ovat maultaan ihanan makeita. Keltaiset pienet auringot valaisevat niittyjä kauniisti kellanruskeata maisemaa vasten ennen kuin vihreys todella pääsee vauhtiin. Lapsesta saakka olen nauttinut kevään auringon makeahkoa nautintoa muutaman kukan verran keväisin.



Kevättä rinnassa eli Huumaava Kevät Mämmi 

1 luomubanaani kuorineen
2 rkl vastapoimittua pakurikääpää
2 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl lucumajauhetta
1 rkl kuivattuja luomu gojimarjoja
1/4 nippua pinaattia
2 dl vettä


Vuole tuoreesta pakurikäävästä puukolla pieniä palasia. Laita pakurikääpä yhdessä muiden ainesten kanssa tehosekoittimeen. Banaani kannattaa pilkkoa kuorineen pieniksi palasiksi. Banaanin kuoren voi jättää myös pois. Itse olen ihastunut silloin tällöin käyttämään banaanin kuorineen, en kehota ketään kokeilemaan. Kaada annos lopulta lautaselle ja voi koristella leskenlehden kukkasilla. Tätä annosta voidaan kutsua myös huumaavaksi kevät mämmiksi. Ainakin mieleni on ihanassa ulottuvuudessa. Makua voi kuvailla etukäteen meilikuvamatkoilla.



Muutama varoituksen sana pakurikäävästä. Pakurikääpä (Inonotus Obliquus) on luokiteltu uuselintarvikkeeksi.Uuselintavikelupa on yrityskohtainen. Eviralta saa tietoa uuselintarvikkeista. Jokainen voi itse käyttää pakurikääpää kotona yksityiskäytössä omalla vastuulla. Pakuria ei suositella myöskään diabeetikoille, etenkin, jos käytössä on lääkitystä. Sienille allergisten henkilöiden tulee myös välttää tätä lehtipuissa kasvavaa sientä. Ei tule myöskään käyttää yhdessä antibioottien tai pensiliinin kanssa. Sinänsä pakurikääpä on perinteinen lääkinällinen sieni, lehtipuiden loiseläjä. Lisää tietoa pakurikäävästä voi lukea upeasta Jaakko Halmetojan pakurikääpäkirjoituksesta  http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=11
tai seuraavista linkeistä http://www.keyherbs.org/chaga_birch_fungus.htm ja http://www.suite101.com/content/benefits-and-properties-of-chaga-mushroom-a139845.

Varoituksen sana myös leskenlehdestä. Leskenlehteä (Tussilago farfara) ei tule käyttää raskauden ja imetyksen aikana jatkuvasti eikä isoja määriä, koska se voi aiheuttaa maksa vaurioita kehittyvälle sikiölle. Maksaa vaurioittavat yhdisteet siirtyvät äidin maidon mukana imeväisikäiselle. Leskenlehden lehdissä ja kukissa maksaa vaurioittavat yhdisteet ovat pyrrolotsidiinialkaloideja (mm. senkirkiini ja tussilagiini). Leskenlehden käytössä tulee olla muutenkin varovainen. Silloin tällöin käytettynä ei todennäköisesti aiheuta vaaraa eikä terveydellisiä riskejä.

Humaavaa kevättä rintarottingilla

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

Ei kommentteja: