tiistai 23. elokuuta 2011

Lemmen Nostattaja

Lemmen Nostattaja

Tumman puhuvat pilvet yön yllä estämässä täyden kuun valon lumoavaa voimaa. Luomoava voima saa aikaan ihanien väristyksien sarjan iholla niin kuin höyhenen kevyt kosketus iholla. Ihon väristykset saavat ihanien väristysaaltojen saattelemana mielihyvän hormoonit sykkimään. Yönsykettä ei voi olla huomaamatta, sen tuntee koko kehossa ihanina väristyksinä. Se on kuin tangon kuuma rytmi.

 

Tämä kuumasyke saa rakkauden tunteen leimahtamaan. Rytmikäs, ihanan aistillinen tunnelma saa vanhemmankin rakkauden sykkimään. Tämä yön kuuma tango saa sielun yhtymään toiseen rakkaudessa sävelten siivittäessä kohti mielyttävään olotilaan. 


Lemmen Nostattaja

25 g sheavoita (cold pressed and unrefined)
25 g kaakaovoita (cold pressed)
25 g kaakaomassaa
50 g kylmäpuristettua kookosöljyä
2 tl Brasilian potenssipuun kuorijauhetta (Ptychopetalum olacoides eli muira puama)
3 tl pakurikääpäjauhetta
1 tl jauhettua amerikan haaremiyrttiä (Turnera diffusa)
3 tl macaa
1 tl riislesejauhetta
2 tl hamppuproteiinia
2 tl raaka kaakaojauhetta
1 tl Schindlenin vulkaanista kivijauhetta
10 rkl agavenektaria

Muutama varoituksen sana täytyy antaa. Shea (Vitellaria paradoxa) voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia useiden lääkkeiden ja joidenkin yrttien kanssa. Linkistä voi lukea tarkekemmin asiasta. Shea voita ei suositella sisäiseen käyttöön ellet tiedä mitä sekoitat siihen. Esimerkiksi valkosipulin (Allium sativum), neidonhiuspuun (Ginkgo biloba) ja/tai sahapalmun (Serenoa repens) yhteiskäytöstä voi lisätä verenvuotoriskiä ohentamalla liikaa verta. Lääkkeistä mm. aspiriini, antikoagulantit eli verenohennuslääkkeet ja tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa yhdessä sheavoin kanssa sisäistä verenvuotoa.

Tätä lemmen nostattajaa voi käyttää hierontaan saunan lämmössä täydenkuun aikana rakkaan kanssa. 

Rakkaudella

AVI










lauantai 13. elokuuta 2011

Sinisen Sankarittaren Salaisuus

Metsässä liikkuessa voi ihastua aivan ihanaa siniseen pieneen ja kauniiseen pyöreähkön malliseen siniposkiseen ihanuuteen. Sininen sankaritar kuiskii korviin salaisuuksia ihmemaasta. Ihmemaassa sininen sankaritar on lumoajatar, joka lumoaa silmillään. Silmät ovat sinisen pyöreän rehelliset. Sininen lumoatar tarjoaa viettelevää kaakaota. Viettelevällä kaakaolla on pieni sivuvaikutus, se saa lumotun silmät rehelliseksi tunteissaan ja vie järjen mukanaan.



Sinisen Sankarittaren Salaisuus
(Annoskoko yhdelle)

3 dl Seesammaitoa
1 Luomubanaani
1 dl mustikoita

1 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl maca-jauhetta
2 rkl hamppujauhetta

Liota 1/ 4 dl seesamin siemeniä yön yli tai 6 tuntia vähintään. Laita liotetut siemenet tehosekoittimeen veden kera ja siivilöi siementen kuitu pois. Kaada seesamamaito takaisin tehosekoittimeen ja laita loput aineet sekaan. Tehosekoittamisen jälkeen nautittavaksi.

Ihanaa nautittavaa Salaisuuksien hetkiä Sinisen Sankarittaren kanssa.

Rakkaudella
AV

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Onnekkuuden hetki

Kerätessäni horsman latvuksia upeassa maisemassa eräänä sunnuntai aamuna yhdessä auringon kanssa. Aurinko jaksoi paistaa onnekkuuden hetkessä löydettyäni ihanan horsma esiintymän. Kerättyäni tarpeeksi horsmaa lähdin kohti ihanaa tilaisuutta.  Tilaisuuteen tein salaatin, jonka nimesin onnekkuuden hetkeksi.

Tilastotieteessä onnekkuuden hetken todennäköisyys voidaan laskea kuinka usein se on mahdollista. Onnekkuuden hetki on yhtä todennäköistä kuin lottovoitto, yhtä todennäköista kuin ydinvoimalaonnettomuus. Lyhyesti sanottuna todennäköisyyslaskenta on harhaa, illuusiota. Onnekkuuden hetki on tässä hetkessä olemista. Onnekkuuden hetkiä on sinulla, minulla, meillä kaikilla. 


Onnekkuuden hetki
(annoskoko kahdelle)


3 dl silputtua horsmaa
1 1/2 dl mungpavun ituja
4 kpl herkkusientä
5 kpl auringonkuivattuja oliiveja (liotettu merisuolavedessä)
1 tl kurkumaa
1 tl mustapippuria
1 rkl bragg-soijakastiketta

Ihanaa nautiskelua onnekkuuden hetkessä.

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Intiaaniminttu

Rakkauden tunteet sisälläni virtaavat punaisen liekin tavoin rinnassani polttavana tunteena. Riittää kun ajattelee ja katsoo silmiin ja samalla tuntee haavoittuvaisuuden rinnassa. Sitä on antanut itsestään jotain arvokasta toiselle. Sitä voi vain rakastaa.



Sydämessä risteilee tunne ja kysymys - miksi rakkaus satuttaa liikaa? Rakkauden tuulahdus vihana esiintyy rinnassani punaisena. Vihaan rakkautta....mitä tapahtuisi kun rakkauden päästää irti vapaaksi vaeltamaan. Tulisiko vapaus rakastaa? Voisinko rakastaa täysin Intiaaniminttua, olisinko koskaan täysin vapaa rakastamaan? Pitäisikö sanoa siis hyvästi, hyvästi rakkaudelle? 


Mihin johtaisi sana hyvästi? Miksi polte rinnassani on polttavaa? Olisiko rakkaus lopullista?   Sydämeni tietää vastauksen. Miksen uskalla heittäytyä tielle, johon minun kuuluisi mennä. Mikä estää minua heittäytymästä rakkauteen? Rakastan sinua. 




 Intiaaniminttu

3 luomu banaania
3 cm pala luomuinkivääriä
1 cm pala luomupiparjuurta
2 rkl raaka kaakaojauhetta
1 tl luomubaobhedelmäjauhetta
1/2 dl raakoja cashew pähkinöitä
1/2 dl vettä
 2 tippaa piparminttuöljyä
Karpaloita koristeeksi


Rakkaudellista hetkeä rakkauden kanssa

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

tiistai 10. toukokuuta 2011

Kasvisaalistajan päiväkirja, osa II

Paljasjaloin metsässä.
Auringon valon antaessa iholleni valokylpyä metsästelin ruokaani luonnosta. Luonnossa liikkuen sitä ymmärtää sen arvon ja rikkauden. Sitä rikkautta ei voi mitata hopealla ja kullalla. Sen arvo on sukupolvien kestävää. Sukupolvesta toiseen ihmiset ovat syöneet luonnosta ravinnon ja tulevat aina syömään. Kohdellaan luontoa kuin itseämme ja ystävää rakkaudella. 



Isomaksaruoho (Sedum telephium)
Kaikkien maksaruohojen lehdet ovat syötäviä MacKinnon:in ja Jim Pojar:in kirjan mukaan. Maksaruohot ovat myrkytystietokeskuksen mukaan myrkyttömiä. Suomessa kasvaa useampia maksaruoholajeja. Maksaruohot ovat kivikkokasveja. Useita maksaruoholajikkeita on käytetty lääkkeenä ja ruokana. Maksaruohoista saadaan aloe veran kaltaista juomaa ja salvaa tehtyä ja sitä on käytetty perinteisessä lääketieteessä palovammojen ja rehvähdysten hoidossa. Lehdet halkaistaan ennen käyttöä.  

Isomaksaruohon lehdet voidaan käyttää raakana ja juuria voidaan käyttää keitettynä. Juuria ei ole tullut maistettua juurikaan. Juuret ovat hyvä jättää maahan seuraavan vuoden satoa varten. Maultaan isomaksaruohon lehdet ovat miellyttävän mehevän makuisia. Perinteisessä lääketieteessä isomaksaruohon lehtiä ja mehua on käytetty haavojen parenemisen edistäjänä ja diureettisena kasvina. Isomaksaruoho sisältää tulehdusta estäviä ja immunologisesti aktiivisia polysakkarideja.


Erityistä huomiota kuitenkin herättää keltamaksaruoho (S. acre). Keltamaksaruohoa on käytetty epilepsian,  sydän-, vatsa-, ja maksasairauksia sekä ihosairauksien hoidossa. Muinaisessa Kreikassa keltamaksaruohoa on käytetty keskeyttämään raskaus. Keltamaksaruoho sisältää piperdiinialkaloideja, samoja alkaloideja löytyy mustasta pippurista ja useista muistakin kasveista. Piperdiiniyhdisteistä johtuu kasvin pippurimainen maku. Keltamaksaruoho saattaa joillekin aiheuttaa limakalvojen ärsytystä, kouristuksia tai hengitystiehalvauksia nautittuna. Lisäksi keltamaksaruoho voi aiheuttaa iholle rakkuloita ja sisäisesti nautittuna oksentamista.  Ei suositella raskaan oleville. Ainoastaan maustekäyttö pippurin tavoin. Käytön suhteen oltava todella varovainen. Toivo Rautavaara mainitsee keltamaksaruohon olevan myrkyllinen.   

Maksaruohoja voidaan viljellä kalliopuutarhoissa, asutusten lähiökalliolla ja kivikkoisilla alueilla ravinnoksi.



Hevonhierakka (Rumex longifolius
Hevonhierakka ei ole rohtokasvin maineessa. Kuitenkin hierakoita on käytetty suolitulehdusten hoidossa, etenkin siemeniä.  Suurin osa hierakkalajien lehdistä sisältää oksaalihappoa ja tanniinia ja useilla on lajikkeilla on astrigenttisiä vaikutuksia ja ovat heikosti laksatiivisia.

Hierakoista käytetään myös juuria, etenkin poimuhierakan juuria (Rumex crispus). Juuren tulee olla kirkkaan keltainen. Muidenkin hierakoiden juuret käyvät. Hierakkaa voidaan viljellä myöskin.

Hierakoiden ravitsemuksellinen käyttö on vähäistä. Ne aiheuttavat mahan ärsytysoireita runsaasti syötyinä ja suuret määrät voivat aiheuttaa munuaisvaurion. Poimuhierakan ja muiden hierakoiden suurkäyttö voi aiheuttaa  myrkytyksen ja voivat aiheuttaa oksentelua, ripulia tai heinänuhaa. Ei tule käyttää raskauden ja imetyksen aikana.


Poimulehti (Alchemilla vulgaris)
Pomulehtiä kasvaa Suomessa useita. Myrkytystietokeskuksen mukaan poimulehdet ovat myrkyttömiä. Rautavaara mainitsee poimulehden käyttökohteina ovat olleet diabetes, äkillinen tulehdus, suolikatarri. Poimulehti tukee naisen hormonaalista toimintaa ja tasapainottaa PMS-oireita.  

Poimulehteä (A. vulgaris) on käytetty synnytyksen jälkeisten ja sisäisten vammojen lääkkeenä.  Käytettäviä osia poimulehdessä ovat kukat, juuret, lehdet. Käytetään yleisesti perinteisissä kansanlääkinässäPoimulehteä voidaan käyttää salaateissa. Varjossa kasvaneet lehdet ovat mielyttävimmän makuiset mielestäni verrattuna kuivilla ja auringoisilla paikoillla kasvaneisiin. Kuivattuja lehtiä voidaan käyttää pienissä määrin leivonnaisissa, leivissä. Kukkia ja siemeniä voi käyttää mausteena.

Poimulehteä voidaan viljellä puutarhoissa ja niin edelleen.


Pihlajat (Sorbus)
Pihlajan silmut ja nuoret lehdet käyvät salaatin raaka-aineena. Maistuvat hieman mielestäni karvasmantelimaiselle. Pihlajan marjat käyvät moniin tarkoituksiin ja niillä on useita lääkinnällisiä ominaisuuksia. Pihlajaa voidaan myös viljellä. 

Pihlajamarjojen maku vaihtelee lajikkeittain. Toisinaan ne voivat olla hyvin voimakkaan makuisia ja toisinaan makeita. 

Itä-Aasian maissa pihlajaa (S. commixta H.) on käytetty yskän, astman ja muiden kuhkosairauksien hoidossa. Kasvin on raportoitu olevan lupaava antioksidantti (antioxidant), tulehdusta estävä (anti-inflammatory), valtimonrasvoittumisen estovaikutus (anti-atherogenic),  verisuonten kalkkeutumisen estovaikutus (anti-antherosclerotics) ja verenkiertoa rentouttava vaikutus sekä sen on todetttu alentavan maksan lipidi peroksidaatiota (lipid peroxidation) alentamalla alkoholin biosaatavuutta ja suojelevan maksan entsyymiä katalaasia (catalase).  Todennäkoisesti Suomessa kasvavissa pihlajoissa on vastaavia ominaisuuksia.

Kotimaisten kasvien viljely on turva maailman kriisien aikana. Kotimainen siementuotanto on myös aloitettava paikallisten kasvien osalta. Paikallisella tasolla tuotettu ruoka on paras ruokaturva, johon jokainen voi panostaa itse. Kukaan ei sitä voi tehdä puolestasi. 

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

torstai 5. toukokuuta 2011

Kasvisaalistajan päiväkirja, osa I

Yhtenä ihanana tuulisena päivänä olin ulkona haistelemassa kevään tuoksuja ja keräilemässä kesäajan ruokaa uskomattoman anteliaasta luonnosta, luonnon aarreaitasta. Luonnossa ollessa huomaa luonnon monipuolisen antimet ravintona, mausteena ja lääkkeenä. Hippokrates, lääketieteen isä sanoi hyvin osuvasti, että ruoka olkoon lääkkeenne. Se pitää hyvin paikkansa edelleen. Tämä ikiaikainen viisaus ei ole muuttunut vuosisatojen takaa mihinkään. 

Takiainen (Arctium)
Takiainen on vanha rohdoskasvi, jota on käytetty ja käytetään yhä useisiin terveysongelmiin. Takiaisen kaikkia osia voi käyttää ravintona.

Takiaisen lehdet nuorena keväisin ovat parhaimman makuiset, jolloin niitä voidaan käyttää salaateissa ja viherpirtelöissä. Lehtien kasvaessa isommiksi niiden maku muuttuu voimakkaiksi.

Takiaisen kukkanuppuja voidaan käyttää kuorittuna salaatissa. Kukkanupun kuori maistuu kitkerälle. Takiaisen  ensimmäisen vuoden paksua juurta voidaan käyttää juureksen tavoin. Useimmiten takaiaisen juurta on käytetty kypsennettynä. Ehkäpä siinä yksi syy miksi en ole vielä käyttänyt raakana.

Takiaista voidaan myös viljellä siemenestä ja käyttää ensimäisen vuoden juurta ravintona ja jättää osa sadosta korjaamatta ja jättää kasvamaan kukkimista ja siementämistä varten. Ravinnon tuottaminen paikallisesti onnistuu erittäin hyvin paikallisilla kasveillakin. 


Voikukka (Taraxacum officinale)
Voikukka on vanha lääke- ja ravintokasvi. Voikukan nuoria lehtiä käytetään salaateissa, viherpirtelöissä. Vanhemmisten voikukan lehdet muuttuvat voimakkaan makuiseksi. Varjoissa kasvaneet lehdet ovat miedomman makuisia verrattuna auringonpaisteessa kasvaneisiin lehtiin.



Kuivattu voikukanjuuri voidaan jauhaa ja käyttää yhdessä raakakaakaon kanssa "kahvina". Voikukan lehdistä voidaan valmistaa fermentoimalla juomaa.

Voikukkaa voidaan myös viljellä helposti siemenestä. Kerään siemenet talteen ja tee viljelyalue tai viljelylava. Voikukan sisäviljelyä voi kokeilla juurenpalasesta. Juurenpalasen voi kaivaa maasta ja laittaa ruukkuun kasvamaan. 

Nokkonen (Urtica dioica)
Nokkonen on vanha lääke- ja ravintokasvi. Nokkonen on parhaimillaan 5- 15 cm korkuisena. Nokkosesta voidaan käyttää ravintona kaikki kasvin osat, juuri, pehmeät varret, lehdet ja siemenet. Nokkosta voi käyttää koko kasvukauden ajan.




Nokkosta kerätessä on hyvä käyttää hanskoja ja/tai saksia ettei käsiä ala polttelemaan. Itse käytän saksia leikastessaaan juuresta kasvin tai latvuksen vanhemmista nokkosista.

Nokkonen sopii hyvin viherpirtelöihin, vihermehuihin, leipiin ja moneen muuhun. Nokkosta käytetään useissa maissa diabetes II-tyypin hoidossa. Tämän vuoksi nokkonen saattaa sekoittaa diabetes lääkityksen. Lisäksi nokkonen saattaa sekoittaa verenpainelääkityksen ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta. 

Nokkosta voidaan myös viljellä ravinnoksi ja lääkkeeksi. Nokkonen on helppo kuivattaa.

Mesiangervo (Filipendula ulmaria)
Mesiangervo on perinteinen lääke- ja maustekasvi. Kasvin lehtiä ja kukintoja voi käyttää ravintona pieniä määriä. Nuorena kasvinlehdet ovat parhaimmillaan. Kukkia voidaan lisätä hedelmäsoseeseen antamaan mantelimaista makua. Tuoreita kukkia ja lehtiä voi lisätä salaattiin antamaan makua.



Mesiangervoa voi myös viljellä puutarhassa ja pellolla.



Vuohenputki (Aegopodium podagraria)
Vuohenputki on ihanan makuinen villivihannes, joka sopii erittäin hyvin salaatiksi. Vuohenputki muistuttaa vaaratonta karhunputkea (Angelica sylvestris). Vuohenputkea on käytetty myös lääkkeenä.

Vuohenputkea voi käyttää lisäksi viherpirtelöissä ja valmistaa vihermehua.

Vuohenputkea voi halutessaan myös viljellä omalla pihamalla salaatiksi. Sitä voi siirtää omaan puutarhaan juuren palasesta ja voi kokeilla sisäviljelyä talvella.


Huomio joidenkin kasviyhdisteiden kerääntyminen elimistöön. Käytä vaihtelevasti eri kasvilajeja. Jotkus kasvit voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Tutustu kasveihin kirjallisuuden kautta ja villivihannes- ja/tai yrttikursseilla. Opettele tunnistamaan ennekaikkea kasveja, joita aiot käyttää ravintona ja ovat syytä erottaa myrkyllisistä kasveista.

Ihanaa metsästysretkeä kasvien pariin.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli




maanantai 2. toukokuuta 2011

Katujätkän pyttis kaunottaren salaatilla

Katujätkä astelee yön tummuudessa mustissa nakarille. Kulmilla jätkät uhoavat olutpullo kourassa. Naurettavaa pelleilyä tumaa katujätkä mielessään. Kunnon jätkä ottaa nakarilta kunnon pyttiksen salaatilla, katujätkän olemuksella. Katujätkä syö rauhassa uhoamisesta huolimatta kylmän viileesti ja rauhallisesti pahamaisen nakarin ulkopöydässä. Vastapäätä pöytää istuu itse kauneus sädehtivänä, joka hymyilee vienosti kovalle katujätkälle. Kylmänviilesti katujätkä lähettää vastapainoksi lentosuudelman luonnonkauniille kaunottarelle ja jatkaa nautiskelua nakarin ulkopöydän ääressä. Lopulta katujätkä katoaa nakarilta rakennusten pimeisiin varjoihin. Kaunottaren katse seuraa katsellaan katujätkän selkää ja toivoo tapaavansa tämän uudestaan samassa paikassa.      

Katujätkän pyttis

1 munakoiso kuutioituna (n.400 g)
2 tl jauhettua luomukurkuma
1/2 tl jauhettua luomukuminaa
1/2 tl mustaa suolaa (black salt)
3 rkl kylmäpuristetua luomurypsiöljyä


Kaunottaren salaatti 

4 dl silputtua vuohenputkea (Aegopodium podagraria)
1 dl silputtua nuorta varjossa kasvanutta voikukkaa (Taraxacum officinale)
1 dl luomuhapankaalia
1 luomutomaatti

Annos on kahdelle. Laitan pilkottu munakoiso astiaan mausteiden kanssa, sekoita hyvin. Lisää öljy ja sekoita. Tee salaatti. Ja annostele lautaselle.  


Fantastista nakariateriaa

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

Unelmien Prinsessa


Tässä on ensimmäinen todellinen tähtiluomus - Unelmien Prinsessa. Tämän upena tähtiluomuksen syntymä alkoi kookossuklaavanilijajäätelöohjeen innoittamana. Tämä ihana innostus saa minut uskomaan taitoihini tehdä upeita kauniita silmälle esteettisiä rakkauden annoksia. Olen aina tehnyt parhaimmat coktail-seokset rakkauden hehkutuksella. Tämä on yksi niistä.

Toisaalta ilman ihanaa silikonista kukkavuokaa en olisi pystynyt tähän mestariteokseen. Upea silikonivuoka tuli ostettua suuren rakkauden inspiroimana Mikkelin Carsonilta muutama vuosi sitten.

Kehittyvä yrityskuvio kehittyy edelleen. Yrityksen perustaminen on alkanut, odotan rakkauden heräämistä täyteen kukkaan. Elämä on kuitenkin täysin mysteeri, se voi tuoda uskomattomia tarjouksia työelämästä, uskomattomaan onneen rakkaudessa tai jotain muuta ihanaa maan ja taivaan väliltä.



Unelmien prinsessa
(Annoskoko kuudelle)

Osa I
4 luomubanaania
1,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 rkl luomu raaka carobjauhetta
2 tippaa piparminttuöljyä

Osa II
4 luomubanaania
1/2 dl villikarpaloita
1 rkl lucumajauhetta
2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

Kookosöljyn saadaan juoksevaan muotton lämpimässä vesihauteessa (30 - 40 C).

 Aineet (osa I) laitetaan tehosekoittimeen Syntynyt seos kaadetaan silikooniseen kukkavuokaan tai vastaavaan. Vuoka laitetaan pakkaseen jähmettymään puoleta tunnista tuntiin. Toinen osa tehdään samoin kuin ensimmäinen vaihe. Laitetaan aineet tehosekoittimeen. Seos kaadetaan jähmettyneeen kerroksen päälle ja siirretään pakkaseen seuraavaan päivään asti. Vamistunut ihmeellisen kaunis jäätelö kaadetaan lautaselle ja annetaan noin 15-25 minuuttia pehmetä huoneenlämmössä ennen nauttimista. 

Makumatka uskomattomien herkkujen parissa on vasta saanut ihanan täyttymyksen.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli





 

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Yöhalaajan siunaus

Illalla kauniiden maisemien vilahtaessa silmieni edessä ihastelin rakkauteni kauneutta. Yön kutsu yön sielun maisemissa sai sisälläni herämään kaipauksen liekin, kaipauksen yöttömän yön siunaukseen, ikiaikaiseen rakkauteen.



Yön kutsu saa jokaisen kaipaamaan kaunista ja ihanaa...



Rakkauden puhjetessa kukkaan, jolloin hetken ja ikuisuuden kauneus saa kahden ihmisen ihon kihelmöimään. Rakkautta ei voi herättää ennen kuin rakkaus itse on valmis herämään. 

Yöhalaajan siunauksen tarina alkoi eräänä kauniina iltana illan hämärtyessä yöksi.

Yöhalaajan siunaus
(Annoskoko kahdelle)

1 dl silputtua varsiselleriä
1 dl tattarin ituja
1 dl mungpavun ituja
3 rkl sarviapilan ituja
4 vihersipulia saksittuna
1 pachoi pilkottuna
1/2 dl kuivattua wakame merilevä suikaileita
1 tl kuivattua rakunaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl mustaa suolaa (black salt)

Liota kuivattua wakame merilevää noin 15 minuuttia ennen käyttöä. Laita ainekset kulhoon ja sekoita.



Siunaus kastike

1/2 dl auringonkukan siemeniä
2 tomaattia
1 valkosipulinkynsi kuorineen
Pieni pala tuoretta chiliä

Liota auringonkukan simenet ennen käyttöä muutama tuntia (vähintään 6 tuntia). Laita siemenet, tomaatit, valkosipuli ja chili tehosekoittimeen. Kaada kastike yöhalaajan päälle.

Ihanaa rakkautta yöhalaajan siunauksen saattelemana

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

torstai 28. huhtikuuta 2011

Muistinpalauttaja

Niin vienosti hymyilevä siro pieni olento, jota keijukaiseksi kutsuttiin. Päästäkseen tarinan alkuun on tarina aloitettava alusta hyvät kuulijat. Kuuntele korvat höröllä tarkkaavaisesti mitä tarina tämä tahtoo kertoa. Oletko valmis matkalle tähän satumaailmaan. Jos todella olet valmis, niin voit jatkaa ihastuttavan ja mukaansa tempaavan tarinan kuuntelemista. Siis aloittakaamme tarina todellisesta viisaudesta. 

Olipa kerran kauan sitten siro pieni olento liikkuen keveästi lempeän suolaisen tuulenvireen mukana. Lempeä tuulenvire toi tullessaan muistamattomuuden avaimet, unohduksen syvimmät kuilut aukenivat räjähdellen kipunoina silmissä. Tuulen tarkoitus oli kuljettaa ihmeellisen kaunista pientä olentoa, keijukaista tekoviisaiden keskuuteen.  Keijukaisella oli tapana viedä muisti muilta olennoilta, jotka näkivät hänen siroutensa ja kauneutensa. Nämä vaan sattuivat olemaan tekoviisaita, kirjanoppineita, joilta tämä ihmeellisen kaunis keijukainen imaisi heidän tekoviisausmuistinsa.   

Keijukainen saapui aina lempeinä tuulisina öinä tekoviisaiden keskuuteen. Tuulen mukana tuli suolaisuus. Suolaisuuden mausta tiesi syntymäviisaat uhkaavan vaaran tulevan tekoviisaille. He, jotka olivat nähneet tämän siron ihmeellisen kauniin keijukaisen menettämättä viisausmuistiaan varoittelivat tekoviisaita suuresta muistamattomuudesta, syvistä kuiluista, joita ei viisainkaan voinut kuvitella millaista oli olla muistin syöverin mustuudessa. Tekoviisaat eivät uskoneet tarinaan, ennen kuin oli myöhäistä.   

Todellinen viisausmuisti oli istutettu valkeuden ja pimeyden erottuessa toisistaan. Tämä viisausmuisti on iskostettu jokaiseen soluun muistina luomakunnan ammoisista ajoista lähtien aina tähän hetkeen asti.

Harva vain enään tiesi vasta-aineen viisausmuistin palauttamiseen. Vanhoissa kirjoituksissa oli vaikea selkoista tekstiä. Muinaisajan lengendoista kumpusi sanoma: "Kumpa ihmiskunta ei kääntyisi takaisin polulleen ja eläisi ikuisesti. Ajan alusta oli annettu ihanteellinen ravinto olennoille."  Vaikka aidon viisausmuistin omaavat kertoivat tätä tarinaa ihmisille, he olivat uppoutuneet vajavaisen tiedon syövereihin, sulkien todellisen viisauden, luonnonviisauden pois ja keskittyneet yhteen vajavaiseen tiedon jyväseen. Tätä tieteen jyvästä on pidetty totuutena siitä asti, kun maailma hukkui vajavaiseen perikadon tietoon.  

Tämä vasta-aine, jotka pyhän viisauden omaavat omasivat ja eivät olleet luopuneet siitä aidosta viisausmuististaan. Tämän vuoksi heitä vainottiin milloin mistäkin syystä, vietiin tuomareiden eteen kuuntelmaan tuomiota kansan villitsemisestä ikiaikaisella pyhällä viisaudella, heidät kahlittiin vankilaseinien sisään syytettynä noituudesta. He osasivat parantaa sairaita ilmaiseksi, joihin eivät nämä tekoviisaat pystyneet. Tämä tieto oli pyhässä ikiaikaisessa solumuistitiedossa.



Niin vienosti hymyilevä siro pieni olento, jota keijukaiseksi kutsuttiin osasi myös palauttaa muistin solumuistitiedoista olennon kääntyessä takaisin polulleen ja ottamalla alkuperäinen ravinto käyttöön. Soluviisausmuisti palautui olennon katuessaan tekoviisauttaan ja ottamalla vastaan ikuisen viisauden vastaan puhtaalla sydämellä.
   
Muistinpalauttaja
(Annoskoko kahdelle tai kolmelle)

1 kpl (noin 500 g) luomu jäävuorisalaatti
3 kpl punaisia retiisejä
3 dl silputtua vuohenputkea
5 kpl vihersipulia varsineen
1 dl vihreitä linssinituja
1/2 dl sarviapilanituja
1/2 dl raakoja luomu cashewpähkinöitä
4 rkl hapankaalia
1 tl mustapippuria
1 tl suolatonta luomu currya

Silppua jäävuorisalaatti, retiisi ja vihersipuli kulhoon ja lisää loput aineet. Sekoita loppujen aineiden kanssa keskenään ja tee muistin palauttajan muistikastike.

Muistikastike

0,5 dl chian siemeniä
1 dl pästöroimatonta hapankaalimehua
2 tl bragg-soijakastiketta tai hapatetusta soijasta tehtyä kastiketta
1 dl vettä

Laita chian siemenet likoamaan muutama tunti ennen kastikkeen valmistumista 1,5 desilitraan vettä. Kaada chian siemenet vesineen ja muut aineet tehosekoittimeen. Kaada muistikastike suolaisen keijukaisen päälle.

Syödessäni tätä muistinpalauttajaa muistikastikkeen kanssa nieleeni pulpahti tämä tarina. Makunystyrät tunnistelivat tätä satumaisen ihanaa ateriaa ja sen maku oli sanoinkuvaamattoman pehmeän suolaista. Olotilani jäin keijumaisen kevyeksi nautittun annoksen jälkeen. Johtuikohan se pyhästä viisausmuistista.

Chian siemenet sisältävät välttämättömia rasvahappoja omega-3:sta ja omega-6:sta. Nämä rasvahapot muutavat solukalvot joustavammaksi ja parantavat ravintoaineiden imeytymistä kehoon. Tästä johtuen chia siemenen sanotaan parantavan aivotoimintaa ja näin ollen vaikuttavan muistiin.

Ihanaa muistin virkistämishetkeä muinaisen pyhän viisauden alkujuurille. 


Rakkaudella

Ari Vihertuuli

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Rokkikukon elkeet


Tänään tämä poikanen on ollut oikein liikkellä rokkikukon elkein valloittamassa maailmaan. Valloittamassa askeleita kohti tietoisuutta foodien uskomattomaan maailmaan. Yksi vuorenvalloitus tuli tehtyä, tustustuttua uuteen kasviin ja sen käyttöominaisuuksiin. Tämä vuorenvalloittaminen vaatii tietysti rokkikukon elkeitä, uskallusta tuntemattomaan matkaan. 

Uskomattomien fiilisten parissa sitä olen tänään hengaillut. Tutkinut yhden kasvilajin syötävyys ja/tai lääkinällisiä ominaisuuksia, joka kasvaa läheisellä pihalla monivuotisena. Kasvin esitteli toimittaja, joka kävi tänään täällä Turussa. Hän ei tienyt sen syötävyyttä, en minäkään ennen tätä kirjoitusta. Ihanaa on kuitenkin oppia uusia asioita ja laajentaa kokonaisvaltaista kenttäosaamista.

Tiedon ja osaamisen lisääntyminen tietysti innostaa lisää tutkimaan uusia mahdollisuuksia selvitä mahdollisimman terveenä ympäröivässä luonnossa ihanien silmin erottamattomien pikkuviipertäjien, homemyrkkyjen sekä parasitiittien keskellä. Akileijat ovat myrkytystietokeskuksen kasviluettelossa mainittu myrkyttömänä paitsi lääkekasvina tunnettu lehtoakileija. Tietyn akileija-lajin kukat ovat todennäköisesti täysin turvallisia nautittuna ja koko akileija-lajista ei ole raportoitu myrkytyksiä tietolähteen mukaan. Lääkekasvi lehtoakileijalla on todettu eläinkokeiden perusteella olevan antioksidanttisia vaikutuksia ja näyttäisi vaimentavan homemyrkyn alfatoksiinin tuottamaa maksavauriota (alfatoksiinia voi esiintyä pähkinöissä, siemenissä, viljassa, jyvissä, kuivatuissa hedelmissä, kuivatuissa mausteissa, yrteissä, superfoodjauheissa ja niin edelleen). Lehtoakileijaa on viljelty luostareissa jo keskiajasta lähtien lääkekasvina, jolloin sitä on käytetty maksavaivoihin, haavojen ja ihottumien parantamiseen. 1600-luvulla Nicholas Culpeper suositteli lehtoakileijaa helpottamaan synnytyskipuja. Nykyisessä yrttilääkinnässä sitä käytetään astrigenttina ja diureettisena kasvina. Erästä akileija-lajiketta on taas käytetty kiinassa tuhansia vuosia ravintolisänä ja lääkkeenä. Suomen luonnossa lehtoakileija esiintyy lehdoissa ja asutusten lähistöillä puutarhakarkulaisena. Akileija-lajikkeita voidaan viljellä myös Suomessa. Toisaalta akileijat kuuluvat leinikkikasveihin (Ranunculaceae) ja useimmat niistä sisältävät myrkyllisä yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellisiä ongelmia
Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris)

Maultaan lievästi myrkyllinen lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) oli mitään sanomaton, eikä epämiellyttävää jälkimakua esiintynyt maistellessani yhtä pientä vihreää lehteä.  Kokonaisuudessan tämän päivän aikana olen nautiskellut rokkikukon elkeellä muutaman pienen lehden lisää smuuron joukossa. Myrkytystietokeskuksen mukaan lehtoakileijan pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Suositeltavampaa on jättää käyttämättä lehtoakileijaa ravintona. Alla oleva resepti ei ole ravinnoksi tarkoitettu ja sen turvallisuudesta ei ole takuita. Pakurikääpä ei ole saanut Suomessa elintarvikelupaa ja toisekseen lehtoakileija on lievästi myrkyllinen, vaikkakin näillä kummallakin on lääkinällisiä ominaisuuksia.   

Rokkikukon elkeet
(Annoskoko yhdelle)
1 dl raakoja cashewpähkinöitä
1 rkl pakurikääpä jauhetta
1 dl puolukkaa
1 pieni lehti vuorenkilpeä
4 lehtoakileijan pientä lehteä (Kannattaa vaihtaa  myrkyttömään akileija-lajikkeeseen)

Liota cashewpähkinät ennen käyttöä muutaman tunnin verran, ja liota pakurikääpä 1dl:ssa vettä muutaman tunnin ajan. Laita pakurikääpä nesteineen tehosekoittimeen liotettujen cashewpähkinöiden ja muiden aineiden kera. Päälle vielä puolukoita. Maku todella oli karmaiseva, todellinen rokkikukon pakkomeininkinen makunautinto. Toistan vielä, että ylläoleva ohje ei ole elintarvikekäyttöön tarkoitettu. Ainoastaan  kirjoittajan eli minun käytössä on tämä ohje sallittujen ruokien henkilökohtaisella listalla ja jonka olen nauttinut omalla vastuulla, muut pysyköön tyhjin vatsoin tai muutakoon ohjetta käyttökelpoiseen muotoon itselleen.. 

Toivotan siis hyvää ruokahalua itselleni

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

Punaisen kauneuden hellyys



Olen heikkona rakkaudesta. Olen heikkona sinuun, olet kaunein kalleinpani. Olet vienyt sydämeni, tule luokseni leijonien keskeltä rakkaani. Tule rakkaani, ei viini ole sinun vertaistasi, rakkautesi on ihanampaa kuin kaikki tuoksu ympärillä, sinun luonnollinen tuoksusi on lumonnut minut.  





Olen tässä keskellä kukkien, tule rakkaani kukista kaunein, rakastettuni. Sinun vartalosi on kuin palmupuu ja sinun rintasi ovat kuin sen tertut. Hengityksesäsi on omenan tuoksu ja suudelmasi maistuu makealle jalosukuiselle viinille, joka kiihdyttää rakkauttani ja kostuttaa uinuvat huuleni. Rakkaani kaikki sinussa on täydellistä. 

Punaisen kauneuden hellyys
(Annoskoko yhdelle)

1 dl hirssihapatetta
1 dl puolukoita
1 banaani

Hirssihapateen ohjeen löydät aikaisemmasta kirjoituksesta "Aamun elinvoima". Laita aineet tehosekoittimeen keskenään. Kaada valmis seos lautaselle ja nautiskele.

Hyvässä kunnossa oleva vatsa on rakkauden edellytys, tämä punaisen kauneuden hellyys hellii vatsaa ihanasti ja saa sen tuntemaan hyvälle, olo on rakkaudellinen.


Puolukan sanotaan edistävän vatsan, sapen ja maksan toimintaa. Puolukka vähentää myös bakteerien aiheutamaa käymisprosessia vatsassa. Puolukan sisältämä kiniinihappo toimii luonnollisena antibioottina, joka tuhoaa tiettyjä haitallisia bakteereita tehokkaasti.

Punaisen kauneuden hellyyden hetkiä

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

tiistai 26. huhtikuuta 2011

Sumuisten aamujen hämyisten menninkäisten voimankoitos

Urosmennikäisten ulosmarssi koloistaan raittiiseen keväisen aurinkoiseen ulkoilmaan on alkanut kevään hiirenkorvien puhjettua. Koloistaan nousseet hämyiset menninkäiset ovat tulleet paistattelemaan kullanhohtoisia päivänsäteitä sumuisesta aamusta.



Sumuisena aamuna urosmennikäiset tahtovat viedä päivänsäteet pimeisiin koloihinsa. Sokeuden saattelemana mennikäisten silmät eivät näe rakkauden alkeita vaan kahlitsevat sen yöhön. Eivät päivänsäteet voi elää hetkeäkään pimeässä luolassa, vaan rakkauden valossa. Mutta löytävätkö hirviöt ja kaunottaret lopulta toisensa ja näkevätkö toistensa sydämen pilkkeen rinnoissaan. 






Rinnassaan pelkoa tuntevat mennikäiset kohdatakseen päivänsäteiden loiston. Yhteinen on tie rakkauteen, matka onneen. 



Tie rakkauteen, onneen yhteiseen on alkanut menninkäisten ja päivänsäteiden.


Sumuisten Aamujen Hämyisten Menninkäisten Voimankoitos
(Annoskoko yhdelle)

1 luomuavocado
1 luomubanaani kuorineen
2 rkl hamppuproteiinijauhetta
1 rkl rohtokoison juurijauhetta (Aswagandha)
1 rkl luomuraakakarobjauhetta
2 rkl lucumajauhetta
1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl silputtua villivihanneseosta (nokkonen, vuohenputki, takiainen)
1/2 nippua pinaattia
2 dl lähde vettä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Kaada annos lautaselle ja nautiskele tämä voimankoitos.




Rakkaudella

Minä

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Uuden kasvukauden onnentoivotus

Luonto on ihana elementti rauhoittua. Luonnossa liikkuessa sitä herkistyy huomatakseen luonnon rikkauden tuottaa ruokaa ihmisille ja kaikille olennoille.  Kasveja on satoja Suomessa, joita voi käyttää ravintona ja kaiken kukkuraksi monia satoja kasvilajeja voi viljellä ravinnoksi ihmisille ihan omalla maaperällä.
 
Kevät on saapunut täydessä varustelussaan tänne Turkuun. Kotimaiset ja itsekasvatetut porkkanat alkavat olla lopuillaan varastoista. Siinäpä hyvä syy juhlia uutta kasvukautta ja toivottaa onnea tulevalle kasvukaudelle sekä siivota vanhat rojut pois kellareista, jotta uudelle sadolle tulisi tilaa... 


Pienet nokkosen, vuohenputken ja takiaisen alut ovat juuri nousseet. Ihastuksissaan poimin niitä sieltä täältä mukaani pieneen astiaan. Samalla rakkaitten ihmisten kanssa kulkemassa metsässä ja ihastelemassa sinivuokkojen kukintojen väriä.


Uuden kasvukauden onnentoivotus
(Annoskoko kolmelle)

1 kg luomuporkkanoita
0,5 dl silputtua vuohenputkea
1 dl luomumanteleita
1 luomusitruuna3 dl vettä

Tee monitoimikoneella porkkanoista pientä silppua leikkuriterällä. Silppua saksilla tuoretta vuohenputkea. Sekoita nämä kaksi aineosaa kulhoon. Tee kastike liotetuista manteleista (liota 6 -8 tuntia) sitruunan (pieni kuorenpala mukaan) ja veden kanssa tehosekoittimessa. Kaada kastike kulhoon ainesten päälle ja sekoita sekaisin.  Tarjoile hapankaalin ja linssinitujen kanssa.


Koristeena annoksessa on kaksi leskenlenden kukkaa, takiaisen lehti ja vuohenputkea.

Takiaista on käytetty antiikin ajoista asti ravintona ja lääkkeenä. Suomessa tietoni mukaan esiintyy neljää takiaslajiketta. Nämä lajikeet ovat seittitakiainen (Artctium tomentosum Mill.), isotakiainen (A. lappa L.), pikkutakianen (A. minus Bernh.) ja lehtitakianen (A. vulgare Evans.). Takiainen edistää kirjoitusten mukaan ruoansulatusta, lisää virtsan eristystä, alentaa verensokeria ja lisää maksan glykogeenivarastoja. Takaiaisen juuret sisältävät noin 50 % inuliinia. Juuri ja lehdet sisältävät fytokemikaalit tuhoavat bakteereita. Juurissa on myös sieniä tuhoavia yhdisteitä. Takiaisen nuoria varsia ja lehtiä voi hyödyntää tuoreena salaateissa muiden vihannesten tapaa. Takiaisen juuria voi myös käyttää, usein niitä kuitenkin on käytetty keitettynä. Lisää tietoa takiaisista seuraavasta linkistä  http://en.wikipedia.org/wiki/Burdock.


Vuohenputken (Aegopodium podagraria) nuoria lehtiä käytetään villivihanneksena salaateissa. Kuitenkaan lajia ei tule sekoittaa myrkkykatkoon, myrkkykeisoon tai hukanputkeen. On syytä erottaa nämä kasvit toisistaan, ennen kuin käyttää vuohenputkea ravintona. Myrkkykeisosta voi lukea lisää seuraavasta linkistä http://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykeiso, myrkkykatkosta http://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykatko ja hukaputkesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Hukanputki. Tunnistamistietoja voi hakea kasvikirjoista ja/tai netistä.

Onnentoivotus ihanalle uudelle kasvukaudelle

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kevättä rinnassa

Kevään aikana hulluus lisääntyy. Luonnossa lisääntyvä valo saa hormonit hyrräämään ja vilkuilemaan pilke silmäkulmassa kumppania tai kenties tulevaa kumppania. Kevät on syntymisen, luovuuden ja positiivisen hulluuden aikaa. Tänään olin ulkona kävelemässä kauniissa kallioisessa maastossa yhdessä ihanuuden kanssa, vastakkaisen sukupuolen kanssa. Elämä on tätä hetkeä varten. Hetken kauneus rakkaudessa saa meidät säteilemään onnesta. Hulluinta elämässä on rakastaa täysillä ilman ehtoja, ilman odotuksia toisesta.

Kävely lenkillä hulluuteni pääsi vauhtiin ja maistelin tuoretta pakurikääpää sellaisenaan. Maultaan mielestäni tuore pakurikääpä on hiukan huumaavan sienimäinen ja mielen saa vaeltelemaan kauniissa maisemissa kauneuden ihannointiin. Luonto on uskomattoman elinvoimainen keväällä. Lintujen kuhertelu saa kaipuun rakkauden syliin. Uppoutua syleilyyn, istua käsikkäin kalliolla ja antaa ajatusten kuljettaa kohti valoa ja rakkautta kohden. Keväällä elämä alkaa uudestaan.



Kevään ensinmäiset leskenlehdet päätyvät suuhun sellaisenaan, ne ovat maultaan ihanan makeita. Keltaiset pienet auringot valaisevat niittyjä kauniisti kellanruskeata maisemaa vasten ennen kuin vihreys todella pääsee vauhtiin. Lapsesta saakka olen nauttinut kevään auringon makeahkoa nautintoa muutaman kukan verran keväisin.



Kevättä rinnassa eli Huumaava Kevät Mämmi 

1 luomubanaani kuorineen
2 rkl vastapoimittua pakurikääpää
2 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl lucumajauhetta
1 rkl kuivattuja luomu gojimarjoja
1/4 nippua pinaattia
2 dl vettä


Vuole tuoreesta pakurikäävästä puukolla pieniä palasia. Laita pakurikääpä yhdessä muiden ainesten kanssa tehosekoittimeen. Banaani kannattaa pilkkoa kuorineen pieniksi palasiksi. Banaanin kuoren voi jättää myös pois. Itse olen ihastunut silloin tällöin käyttämään banaanin kuorineen, en kehota ketään kokeilemaan. Kaada annos lopulta lautaselle ja voi koristella leskenlehden kukkasilla. Tätä annosta voidaan kutsua myös huumaavaksi kevät mämmiksi. Ainakin mieleni on ihanassa ulottuvuudessa. Makua voi kuvailla etukäteen meilikuvamatkoilla.



Muutama varoituksen sana pakurikäävästä. Pakurikääpä (Inonotus Obliquus) on luokiteltu uuselintarvikkeeksi.Uuselintavikelupa on yrityskohtainen. Eviralta saa tietoa uuselintarvikkeista. Jokainen voi itse käyttää pakurikääpää kotona yksityiskäytössä omalla vastuulla. Pakuria ei suositella myöskään diabeetikoille, etenkin, jos käytössä on lääkitystä. Sienille allergisten henkilöiden tulee myös välttää tätä lehtipuissa kasvavaa sientä. Ei tule myöskään käyttää yhdessä antibioottien tai pensiliinin kanssa. Sinänsä pakurikääpä on perinteinen lääkinällinen sieni, lehtipuiden loiseläjä. Lisää tietoa pakurikäävästä voi lukea upeasta Jaakko Halmetojan pakurikääpäkirjoituksesta  http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=11
tai seuraavista linkeistä http://www.keyherbs.org/chaga_birch_fungus.htm ja http://www.suite101.com/content/benefits-and-properties-of-chaga-mushroom-a139845.

Varoituksen sana myös leskenlehdestä. Leskenlehteä (Tussilago farfara) ei tule käyttää raskauden ja imetyksen aikana jatkuvasti eikä isoja määriä, koska se voi aiheuttaa maksa vaurioita kehittyvälle sikiölle. Maksaa vaurioittavat yhdisteet siirtyvät äidin maidon mukana imeväisikäiselle. Leskenlehden lehdissä ja kukissa maksaa vaurioittavat yhdisteet ovat pyrrolotsidiinialkaloideja (mm. senkirkiini ja tussilagiini). Leskenlehden käytössä tulee olla muutenkin varovainen. Silloin tällöin käytettynä ei todennäköisesti aiheuta vaaraa eikä terveydellisiä riskejä.

Humaavaa kevättä rintarottingilla

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Lempeä pehmeys

Lempeää pehmeyttä keväisiin päiviin. Tarinani tämän reseptin syntymiseen alkoi eräänä maanantaina ennen pääsiäistä. Maanataina olin käynyt rakkaan ihmisen luona kyläilemässä, jonka jälkeen kävin vegekaupassa, ihanan pieni putiikki Porthaninkadulla Turussa, josta mukaani päätyi luomulaatuinen kylmäpuristettu palmuöljy. Tiistaina  astelin Turun torilla ja mieleni teki ostaa papaijaa (luomu papaijaa on vaiketa löytää Turusta). Lopulta tein ostopäätöksen ja kassiini päätyi kolme isoa kaunista papaijaa kahdella eurolla, vaikkaan papaijat eivät olleet luomua. Samalla reissulla kassiini päätyi romainesalaattia.

Tänään tein alla olevan reseptin aamun tapahtumarikkaiden tapahtumien jälkeen tuomaan lempeyttä päivään.

Lempeä pehmeys
(Annoskoko kahdelle)

1 papaija
10 kpl papaijan siemeniä
1 rkl kylmäpuristettua luomupalmuöljyä
2 rkl lucumajauhetta
2 rkl luomukookoshiutaleita
1/2 luomuomena
4 kpl romainesalaatin lehteä
1/2 dl vettä


Laita ainekset tehosekoittimeen ja soseuta. Ota suurin osa papaijan siemenistä pois. Muutaman voi laittaa antamaan makua. Siemenet voi kuivattaa ja käyttää mausteena myöhemmin pippurin tavoin. Kaada annos lautaselle ja tarjoile banaanisuikaleiden kanssa.

 

Maultaan lempeä pehmeys oli miellyttävän pehmeän täyttävän toffeemaista. Odotan innolla päädyttekö samaan lopputulokseen. Yksi ihminen on maistanut tämän ja ihastunut kovasti tähän makuun. 

Huom: Varmista, että käyttämäsi papaija on syöntikypsä. Kovaa raakaa papaijaa ei suositella raskaina oleville, koska se voi lisätä keskenmenon mahdollisuutta. Myöskään papaijan siemeniä ei raskaana olevan tule käyttää paljoakaan, ainoastaan maustekäytössä hyvin pieniä määriä. Siemenet voi jättää myös ohjeesta pois.

Lempeätä hetkeä rakkauden täytteiseen päivään.

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

torstai 21. huhtikuuta 2011

Aamun elinvoima

Elämä on usein valintoja, polun haaroja, joista pitää valita oikea polku. Oiken polun valitseminen ei aina ole helppoa. Jokainen valinta hetkessä vie sitä suuntaa kohti mihin menemme. Onnellisena voi elää nukkekodissakin. Nukkekodin rakennelmat vaan tahtovat sortua ajastaan. Ihmistä kuvataan usein seksuaalisesti, onko ilman seksuaalisuutta omavaa ihmistä, seksuaalisuus ei tarkoita seksiä vaan elinvoimaa, sisäistä elinvoimaa. Seksuaalisuus kumpuuaa meistä jokaisesta sisältä. Seksuaalisuuteen vaikuttaa ravinto, saammeko riittävästi ravintoaineita ja mikä on ravinnon laatu, veden laadusta puhumattakaan. Seksuaalisuus on osa lisääntymistä. Lisääntymistarvetta voidaan myös ohjata toiseen suuntaan kanavoimalla elinvoimaan mm. harrastusten pariin.


Aamun elinvoima
(Annoskoko yhdelle)

1/2 dl chian siemeniä
1luomu mango
1 rkl luomu sahapalmumarjajauhetta
2 rkl luomu raaka carobjauhetta

Aluksi laita chian siemenet illalla likoamaan seuraavaa päivää varten. Itse käytän 1 - 1,5 dl vettä ohjeen mukaiseen määrän. Kaada chian siemenet nesteineen tehosekoittimeen ja lisää muut aineet sekaan. Tarvittaessa lisää vettä.  Kaada seos tehosekittimesta syvälle lautaselle ja laita keskelle 1 rkl hirssihapatetta (hirssijogurtti).


Maultaan tämä aamun elinvoima on mielenkiintoinen. Ensimmäiseksi makunystyröihin tuli suolaisen ja viinimäisen maun yhdistelmä. 

Hirssihapate

250 grammaa hirssiä
1 maitohappobakteerikapseli

Hirssihapatteen valmistus on yksinkertaista ja helppoa. Itse huuhtelen ensimmäiseksi hirssit useaan otteeseen kylmässä vedessä, jonka jälkeen laitan ne likoamaan yön yli ja huuhtelen taas huolellisesti. ja valutan siivilän lävitse ja annan hetken kuivahtaa. Tämän vaiheen jälkeen laitan hirssit tehosekoittimeen ja lisään vettä juuri sen verran kunnes seoksesta tulee puuromainen ja lisään kapselista maitohappobakteerijauheen sekaan. Kaadan seoksen puhtaaseen lasipurkkiin. Itse annan seoksen seistä pimeässä ja lämpimässä paikassa (35 C) vuorokauden ja siirrän lasipurkin jääkaappiin. Tuote on valmis käytettävissä seuraavana päivänä. Tuoksun pitää olla happaman raikas. Hapatuksen yhteydessä voi mahdollisesti muodostua toimivaa kobalamiinia riippuen maitohappobakteerikannasta.

Sahapalmun marjoja (Serenoa repens) ovat Seminiole-intiaanit käyttäneet lemmenostattajina. Sahapalmun marjojen sanotaan nostattavan mieskuntoa ja  lisäävän naisilla seksuaalista halukkuttaa sekä edistää heldelmöittymistä. Vaikutuksen saamiseksi sahapalmun marjoja tulisi käyttää 10 - 14 päivän ajan. Vaikutusta voidaan tehostaa käyttämällä amerikan haaremiyrttiä (Turnera diffusa) sahapalmun marjan kanssa. Tehoa ei voida taata 100 % prosentin mahdollisuudella, lisää kuitenkin todennäköisyyden mahdollisuutta hedelmöittymiselle. Sahapalmun sanotaan myös olevan vaikutukseltaan anabolinen.

Varoitus: Sahapalmua ei tule käyttää säännöllisesti tai paljon hormoonallisten ehkäisyvälineiden käytön aikana (E-pillerit ym), eikä hormoonallista syöpää sairastavien, eikä krooniseen eturauhastulehduksen aikana, eikä raskauden ja imetyksen aikana.



Ihanaa elinvoimaista hetkeä kaikille.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

Hmm-salaatti

Istusekelen tässä tietokoneen ruudun edessä ja kirjoitellen teille tarinaa reseptistä. Reseptin innostuin kehittelemään 21.4 illalla tultuani energiahoitopiiristä. Aikaisemmin päivällä olin kaverilla koroistenkadun varrella, jossa myös kiva kahvila lähistöllä, toivottavasti kahvilastakin saisi jotain raakaravinnon kakkuja tai herkkuja lähitulevaisuudessa. Kahvila on nimeltää Kahvila Koroinen. Paikka sijaitsee aurajoen rannalla turussa, kesällä todella kaunis paikka. Lopullinen nimi salaatille kehittyi nyt tänä aamuna chatissa facebookissa ihanan ihmisen välityksellä, jolla on ikävä valmistamiani raakaravinnon aterioita.

Hmm-salaatti
(annoskoko yhdelle tai kahdelle)

1 dl wakame merilevä suikaleita
3 kpl kotimaista pilkottua herkkusientä
2 dl pilkottua luomuparsakaalia
1/4 dl pilkottua suomalaista vihersipulia
1/2 dl idätettyä luomutattaria
1 tl jauhettua luomu mustapippuria
2 tl luomu currya
1/2 tl jauhettua luomukorianteria
1/4 tl jauhettu luomu chiliä
3 rkl luomu oliiviöljyä (kylmäpuristettu)

Ensiksi on laitettava likoamaan wakame-merileväsuikaleet veteen 15 minuutiksi. Pilko sillä välin herkusienet, parsakaalin ja vihersipulin juurineen astiaan. Valuta vesi pois wakame-merilevästä ja sekoita ainesten kanssa kulhoon. Annos on valmis nautittavaksi. Vaikkakin annos näyttää epämääräiseltä seokselta, maku on kuitenkin nautinollisen kutkuttavaa mielestäni. 


Pieni tietoisku tattarin idättämisestä. Tattarin idätän seuraavasti: laitan tattarit likoamaan yöksi veteen ja aamulla huuhtelen perusteellisesti, ja annan valua niiden muutaman tunnin siivilässä kuivahtamassa. Laitan tattarit sen jälkeen kannelliseen astiaan ja jääkaappiin itämään. Tällöin voin idättää isomman määrän kerralla tattaria useamman päivän tarpeisiin. 

Ihanaa hetkeä salaatin parissa.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Rakkauden herättäjä

Kirjoittelen toista ohjettani. Ohjeeni aikaisemmin julkaistu Facebookissa. Mikä on tämän "rakkauden herättäjä"-ohjeen syntymän takana. Tarina alkaa seuraavasti. Eräänä päivänä lueskelin pelargonioista ja kuin salama kirkaalta taivaalta päähäni pälkähti ajatus, että kirjoitan googleen sanahaut "Pelargonium as food ja Pelargonium as medicine". Tietoa todellakin ilmestyi silmieni eteen luettavaksi. Tämä tieto sain minut innostuneesti kehittämään reseptin ihanasta lemmen värisestä nektaariinista. Rakkaus on suurin kaikista. Rakasta itseäsi niinkuin rakastan lähimmäistäsi.   

Pelargonioiden sanotaan olevan antibakteerisia ja -fungaalisia ominaisuudeltaan. Lisäksi sillä on immunijärjestelmää tukeva vaikutus. Vaikutukseltaan inteferoninen. (Interferoni on proteiini, jota virustartunnan uhriksi joutuneet solut ja jotkut lyfosyytit levittävät ympärilleen. Interferonit edistävät syöjäsolujen ja T-imusolujen toimintaa, sekä estävät syöpäsolujen ja virusten lisääntymistä).

Rakkauden herättäjä
(Annoskoko yhdelle)

1/4 dl lähdevettä
1/4 dl raaka agave-nektaria
10 kpl ruusupelargonian kukkien terälehtiä
1/4 dl vastapuristettua limemehua
1/4 dl mansikoita.

Laita ainekset tehosekoittimeen ja tarjoile kylmän lähdeveden kera. Voit nauttia ihanasta juomasta treiffeillä tai rakkaan henkilön kanssa. Tämän juoman uskotaan olevan rakkauden herättäjä.

Mielestäni maku kuvastaa rakkauden ensiaskelia, herkyyttä ottaa oikea askel rakkauden tiellä.

Lempeää hetkeä rakkaudessa.

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Viherpiriste

Ajattelin kirjoittaa reseptin tekemästäni viherpirtelöstä. Maku oli todella piristävä. Pirtelössä oli piristävää vuorenkilpeä, hunajanauriin naatteja ja taivaallisen makuinen luomu mango. Näille jokaiselle ruoka-aineelle on oma hauska tarinansa. Vuorenkilven hankin naatalista, ihanan ihmisen pihalta luvan kanssa. Nauriinnaatit on saatu Turun torilta ilmaiseksi, välillä ostan viljelijältä ihanaa villirucolaa tai pinaattia tai jotain muuta ihania vihreitä salaatteja. Luomumango on ostettu luomuruokapiirin kautta Helsingissä käydessäni. Samalla reissulla tapasin ihania ystäviäni, tutustuin uusiin ihaniin ihmisiin ja sain maistaan uusia makuelämyksiä raakaravinnon merkeissä ja innostusta kokeilemaan uusia makuelämyksiä. Seuraavana hiukan tietoa vuorenkilvestä.

Vuorenkilpi (Bergenia crassifolia) on uusi kasvi, jota en ole aikaisemmin käyttänyt ravintona. Vuorenkilven sanotaan olevan lievästi piristävä, suorituskykyä parantava ja rasvaa polttavaa. Nämä ominaisuudet ovat parhaiten fermentoituneilla lehdillä. Luonnossa fermentoituminen tapahtuu talven aikana. Tällöin ne lehdet ovat ruskeita ja niitä löytyy vihreiden lehtien alta. Fermentoitumisprosessissa voidaan myös käyttää tuoreita lehtiä.

  


Viherpiriste
(annoskoko yhdelle)

1 luomumango kuorineen (siemen pois)
 Puolinippua hunajanauriinnaatteja
2 vuorenkilven lehteä
(vettä tarpeen mukaan)

Laitoin kaikki aineet tehosekoittimeen. Itse en käyttänyt vettä, vaan painoin tehosekoittimeni (Rhino Blender) sauvalla kohti tehosekoittimen terää. Pirtelöstä tuli lusikalla syötävä puuromainen seos. Vedellä laimenettuna siitä olisi saanut juoksevampaa ja juotavassa muodossa olevaa.


Makutuomarina toimi itseni lisäksi rakkaani. Rakkaani kertoi maun olevan pirteä ja makea. Makeus tulee kypsästä mangosta.

Ihanaa hetkeä viherpiristeen kanssa.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli