torstai 5. toukokuuta 2011

Kasvisaalistajan päiväkirja, osa I

Yhtenä ihanana tuulisena päivänä olin ulkona haistelemassa kevään tuoksuja ja keräilemässä kesäajan ruokaa uskomattoman anteliaasta luonnosta, luonnon aarreaitasta. Luonnossa ollessa huomaa luonnon monipuolisen antimet ravintona, mausteena ja lääkkeenä. Hippokrates, lääketieteen isä sanoi hyvin osuvasti, että ruoka olkoon lääkkeenne. Se pitää hyvin paikkansa edelleen. Tämä ikiaikainen viisaus ei ole muuttunut vuosisatojen takaa mihinkään. 

Takiainen (Arctium)
Takiainen on vanha rohdoskasvi, jota on käytetty ja käytetään yhä useisiin terveysongelmiin. Takiaisen kaikkia osia voi käyttää ravintona.

Takiaisen lehdet nuorena keväisin ovat parhaimman makuiset, jolloin niitä voidaan käyttää salaateissa ja viherpirtelöissä. Lehtien kasvaessa isommiksi niiden maku muuttuu voimakkaiksi.

Takiaisen kukkanuppuja voidaan käyttää kuorittuna salaatissa. Kukkanupun kuori maistuu kitkerälle. Takiaisen  ensimmäisen vuoden paksua juurta voidaan käyttää juureksen tavoin. Useimmiten takaiaisen juurta on käytetty kypsennettynä. Ehkäpä siinä yksi syy miksi en ole vielä käyttänyt raakana.

Takiaista voidaan myös viljellä siemenestä ja käyttää ensimäisen vuoden juurta ravintona ja jättää osa sadosta korjaamatta ja jättää kasvamaan kukkimista ja siementämistä varten. Ravinnon tuottaminen paikallisesti onnistuu erittäin hyvin paikallisilla kasveillakin. 


Voikukka (Taraxacum officinale)
Voikukka on vanha lääke- ja ravintokasvi. Voikukan nuoria lehtiä käytetään salaateissa, viherpirtelöissä. Vanhemmisten voikukan lehdet muuttuvat voimakkaan makuiseksi. Varjoissa kasvaneet lehdet ovat miedomman makuisia verrattuna auringonpaisteessa kasvaneisiin lehtiin.



Kuivattu voikukanjuuri voidaan jauhaa ja käyttää yhdessä raakakaakaon kanssa "kahvina". Voikukan lehdistä voidaan valmistaa fermentoimalla juomaa.

Voikukkaa voidaan myös viljellä helposti siemenestä. Kerään siemenet talteen ja tee viljelyalue tai viljelylava. Voikukan sisäviljelyä voi kokeilla juurenpalasesta. Juurenpalasen voi kaivaa maasta ja laittaa ruukkuun kasvamaan. 

Nokkonen (Urtica dioica)
Nokkonen on vanha lääke- ja ravintokasvi. Nokkonen on parhaimillaan 5- 15 cm korkuisena. Nokkosesta voidaan käyttää ravintona kaikki kasvin osat, juuri, pehmeät varret, lehdet ja siemenet. Nokkosta voi käyttää koko kasvukauden ajan.




Nokkosta kerätessä on hyvä käyttää hanskoja ja/tai saksia ettei käsiä ala polttelemaan. Itse käytän saksia leikastessaaan juuresta kasvin tai latvuksen vanhemmista nokkosista.

Nokkonen sopii hyvin viherpirtelöihin, vihermehuihin, leipiin ja moneen muuhun. Nokkosta käytetään useissa maissa diabetes II-tyypin hoidossa. Tämän vuoksi nokkonen saattaa sekoittaa diabetes lääkityksen. Lisäksi nokkonen saattaa sekoittaa verenpainelääkityksen ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta. 

Nokkosta voidaan myös viljellä ravinnoksi ja lääkkeeksi. Nokkonen on helppo kuivattaa.

Mesiangervo (Filipendula ulmaria)
Mesiangervo on perinteinen lääke- ja maustekasvi. Kasvin lehtiä ja kukintoja voi käyttää ravintona pieniä määriä. Nuorena kasvinlehdet ovat parhaimmillaan. Kukkia voidaan lisätä hedelmäsoseeseen antamaan mantelimaista makua. Tuoreita kukkia ja lehtiä voi lisätä salaattiin antamaan makua.



Mesiangervoa voi myös viljellä puutarhassa ja pellolla.



Vuohenputki (Aegopodium podagraria)
Vuohenputki on ihanan makuinen villivihannes, joka sopii erittäin hyvin salaatiksi. Vuohenputki muistuttaa vaaratonta karhunputkea (Angelica sylvestris). Vuohenputkea on käytetty myös lääkkeenä.

Vuohenputkea voi käyttää lisäksi viherpirtelöissä ja valmistaa vihermehua.

Vuohenputkea voi halutessaan myös viljellä omalla pihamalla salaatiksi. Sitä voi siirtää omaan puutarhaan juuren palasesta ja voi kokeilla sisäviljelyä talvella.


Huomio joidenkin kasviyhdisteiden kerääntyminen elimistöön. Käytä vaihtelevasti eri kasvilajeja. Jotkus kasvit voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Tutustu kasveihin kirjallisuuden kautta ja villivihannes- ja/tai yrttikursseilla. Opettele tunnistamaan ennekaikkea kasveja, joita aiot käyttää ravintona ja ovat syytä erottaa myrkyllisistä kasveista.

Ihanaa metsästysretkeä kasvien pariin.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli




Ei kommentteja: