sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Uuden kasvukauden onnentoivotus

Luonto on ihana elementti rauhoittua. Luonnossa liikkuessa sitä herkistyy huomatakseen luonnon rikkauden tuottaa ruokaa ihmisille ja kaikille olennoille.  Kasveja on satoja Suomessa, joita voi käyttää ravintona ja kaiken kukkuraksi monia satoja kasvilajeja voi viljellä ravinnoksi ihmisille ihan omalla maaperällä.
 
Kevät on saapunut täydessä varustelussaan tänne Turkuun. Kotimaiset ja itsekasvatetut porkkanat alkavat olla lopuillaan varastoista. Siinäpä hyvä syy juhlia uutta kasvukautta ja toivottaa onnea tulevalle kasvukaudelle sekä siivota vanhat rojut pois kellareista, jotta uudelle sadolle tulisi tilaa... 


Pienet nokkosen, vuohenputken ja takiaisen alut ovat juuri nousseet. Ihastuksissaan poimin niitä sieltä täältä mukaani pieneen astiaan. Samalla rakkaitten ihmisten kanssa kulkemassa metsässä ja ihastelemassa sinivuokkojen kukintojen väriä.


Uuden kasvukauden onnentoivotus
(Annoskoko kolmelle)

1 kg luomuporkkanoita
0,5 dl silputtua vuohenputkea
1 dl luomumanteleita
1 luomusitruuna3 dl vettä

Tee monitoimikoneella porkkanoista pientä silppua leikkuriterällä. Silppua saksilla tuoretta vuohenputkea. Sekoita nämä kaksi aineosaa kulhoon. Tee kastike liotetuista manteleista (liota 6 -8 tuntia) sitruunan (pieni kuorenpala mukaan) ja veden kanssa tehosekoittimessa. Kaada kastike kulhoon ainesten päälle ja sekoita sekaisin.  Tarjoile hapankaalin ja linssinitujen kanssa.


Koristeena annoksessa on kaksi leskenlenden kukkaa, takiaisen lehti ja vuohenputkea.

Takiaista on käytetty antiikin ajoista asti ravintona ja lääkkeenä. Suomessa tietoni mukaan esiintyy neljää takiaslajiketta. Nämä lajikeet ovat seittitakiainen (Artctium tomentosum Mill.), isotakiainen (A. lappa L.), pikkutakianen (A. minus Bernh.) ja lehtitakianen (A. vulgare Evans.). Takiainen edistää kirjoitusten mukaan ruoansulatusta, lisää virtsan eristystä, alentaa verensokeria ja lisää maksan glykogeenivarastoja. Takaiaisen juuret sisältävät noin 50 % inuliinia. Juuri ja lehdet sisältävät fytokemikaalit tuhoavat bakteereita. Juurissa on myös sieniä tuhoavia yhdisteitä. Takiaisen nuoria varsia ja lehtiä voi hyödyntää tuoreena salaateissa muiden vihannesten tapaa. Takiaisen juuria voi myös käyttää, usein niitä kuitenkin on käytetty keitettynä. Lisää tietoa takiaisista seuraavasta linkistä  http://en.wikipedia.org/wiki/Burdock.


Vuohenputken (Aegopodium podagraria) nuoria lehtiä käytetään villivihanneksena salaateissa. Kuitenkaan lajia ei tule sekoittaa myrkkykatkoon, myrkkykeisoon tai hukanputkeen. On syytä erottaa nämä kasvit toisistaan, ennen kuin käyttää vuohenputkea ravintona. Myrkkykeisosta voi lukea lisää seuraavasta linkistä http://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykeiso, myrkkykatkosta http://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkkykatko ja hukaputkesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Hukanputki. Tunnistamistietoja voi hakea kasvikirjoista ja/tai netistä.

Onnentoivotus ihanalle uudelle kasvukaudelle

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

Ei kommentteja: