maanantai 2. toukokuuta 2011

Katujätkän pyttis kaunottaren salaatilla

Katujätkä astelee yön tummuudessa mustissa nakarille. Kulmilla jätkät uhoavat olutpullo kourassa. Naurettavaa pelleilyä tumaa katujätkä mielessään. Kunnon jätkä ottaa nakarilta kunnon pyttiksen salaatilla, katujätkän olemuksella. Katujätkä syö rauhassa uhoamisesta huolimatta kylmän viileesti ja rauhallisesti pahamaisen nakarin ulkopöydässä. Vastapäätä pöytää istuu itse kauneus sädehtivänä, joka hymyilee vienosti kovalle katujätkälle. Kylmänviilesti katujätkä lähettää vastapainoksi lentosuudelman luonnonkauniille kaunottarelle ja jatkaa nautiskelua nakarin ulkopöydän ääressä. Lopulta katujätkä katoaa nakarilta rakennusten pimeisiin varjoihin. Kaunottaren katse seuraa katsellaan katujätkän selkää ja toivoo tapaavansa tämän uudestaan samassa paikassa.      

Katujätkän pyttis

1 munakoiso kuutioituna (n.400 g)
2 tl jauhettua luomukurkuma
1/2 tl jauhettua luomukuminaa
1/2 tl mustaa suolaa (black salt)
3 rkl kylmäpuristetua luomurypsiöljyä


Kaunottaren salaatti 

4 dl silputtua vuohenputkea (Aegopodium podagraria)
1 dl silputtua nuorta varjossa kasvanutta voikukkaa (Taraxacum officinale)
1 dl luomuhapankaalia
1 luomutomaatti

Annos on kahdelle. Laitan pilkottu munakoiso astiaan mausteiden kanssa, sekoita hyvin. Lisää öljy ja sekoita. Tee salaatti. Ja annostele lautaselle.  


Fantastista nakariateriaa

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

4 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Hei!

Mitä mieltä olet tuon kylmäpuristetun rypsiöljyn terveellisyydestä? Sitä pidetään toisaalta terveellisenä, mut omega6/omega3- suhde siinä ei kai ole kovin hyvä, kun omega6:a enemmän. En ole enää reiluun vuoteen käyttänyt sitä,vaan vaihdoin sen kylmäpuristettuun oliiviöljyyn, kun omega6-tasot oli rasvahappo-testeissä vähän liian korkeat omega-3:n arvoihin nähden.Mulla myös tuli siitä kasvoihin helposti finnejä, vaikka muuten kuiva iho esim. käsissä ja jaloissa.Oliiviöljyssä hyvin omega9:ä, josta mulla oli vuosi sitten puutosta.Kylmäpurist. oliiviöljy tuntuu sopivan mulle tosi hyvin. Tosin kylmäpurist. rypsiöljy olisi kotimaista ja luomunakin saatavilla.

Hyviä ohjeita.Täytyy kokeilla, sit kun voikukkaa ja vuohenputkea löytyy luonnosta täältäkin :)

dragonfly kirjoitti...

Finelin mukaan kylmäpuristetussa rypsiöljyssä linolihapon (omega 6) suhde alfalinoliinihappoon (omega 3) on 2:1. Ideaali suhde noitten osalta olisi 1:1 ainakin muutamassa lähteessä mainitaan niin. Oliiviöljyssä suhde olisi vastaavasti 19:1. Vastaavasti oliiviöjyn LA:n suhde ALA:n nutriotion fact:in mukaan on 13:1. Itse vaihtelen öljyjä suíinä missä siemeniä ja pähkinöitä vaan vaihtelen monipuolisesti. Öljyt eivät ole välttämättömiä ja ohjeet voi aina soveltaa itseelln sopivaksi.

Oliiviöljyä saa myös kymäpuristetuna ja luomuna. Suomenssa puristetaan rypsiöljyn lisäksi myös hamppuöljyä ja muutamaa muuta öljyä. Onko arvot nytten korjaantuneet.

Rakkaudella

Ari Vihertuuli

dragonfly kirjoitti...

Sinänsä mikää erotettu öljy ei ole terveellistä. Paras öljy on aika luonnollisessa tilassa olevaa. Se on aina ensimäinen oletus. Kylmäpuristettu rypsiöljy on terveellistä ja ei ole terveellistä.

Rakkaudella
Ari Vihertuuli

Paula H. kirjoitti...

Hei ja kiitos kommenteistasi!

En ole käynyt uusissa testeissä, ovat niin kalliita.Mutta olen itse huomannut eron, että kasvojen ja käsien iho tuntuu paremmalta. Tosin olen jättänyt tässä välissä viljatuotteitakin ja maitotuotteita pois ainakin päivittäisestä ruokavaliosta,joten en osaa sit sanoo kummasta johtuu. Voishan tuota luomu kylmäpuristettua rypsiöljyä silloin tällöin kokeilla. Oon myös käyttäny hampunsiemeniä, kaakaovoita, pellavansiemenöljyä, kalaöljyä, manteleita ja pähkinöitä vaihdellen. Sinkistä taitaa enemmänkin olla puutetta, sillä iho on taipuvainen kuivumaan edelleen varsinkin sääristä, polvista ja vähän käsistäkin.

TERV. Paula